Hieronder zie je alle gebeurtenissen die wij hebben toegevoegd en welke in het verleden hebben plaatsgevonden in maart terug. Zo heb je een mooi totaal overzicht wat er nu precies allemaal in de maand maart is gebeurd in het verleden. Wil je toch liever de gebeurtenissen van een andere maand bekijken? Onderaan de pagina kan je ook doorklikken naar de andere maanden om daar de gebeurtenissen van in te zien.
Maart gebeurtenissen
De nederzetting Sao Sebastiao do Rio de Janeiro is gesticht door de Portugees Estacio de Sa. Inmiddels is Rio de Janeiro uitgegroeid tot een wereldstad met meer dan zes miljoen inwoners.

In Den Haag begint de zittingsperiode van het eerste democratisch gekozen parlement in de Bataafse Republiek.

Het eerst nationale park (Yellowstone) in de wereld is geopend in de Verenigde Staten.

Ho Chi Minh roept zichzelf uit tot president van de Democratische Republiek Vietnam.

Marokko is onafhankelijk geworden van het protectoraat Frankrijk. Mohammed V heeft onderhandeld (names Marokko) met Frankrijk en is meteen de koning van Marokko.

Een supersonisch passagiersvliegtuig genaamd de Concorde maakt zijn eerste testvlucht vanaf het vliegveld van Toulouse.

Het Amerikaans federaal agentschap (National Advisory Committee for Aeronautics) is opgericht. In 1958 is dit agentschap weer opgeheven en vervangen door de NASA.

Het vredesverdrag tussen de Russische Socialistische Federatieve Sovjetrepubliek en de Centrale mogendheden is getekend in Brest-Litovsk. Hiermee komt aan de Oostfront een einde aan de Eerste Wereldoorlog.

Het eerste officiele volkslied (genaamd The Star-Spangled Banner) is aangenomen als volkslied van de Verenigde Staten. Dit volkslied is geschreven in 1814 door Francis Scott Key.

Generaal Saladin overlijdt in de citadel van Damascus. Hij was oprichter van de Ajjoebiden, een dynastie welke de macht had over Syrie en Egypte.

Antonio Vivaldi (componist, violist en priester) is geboren in de Republiek Venetie. Een van zijn bekendste werken is het vioolconcert de vier jaargetijden.

Het balletstuk (Het zwanenmeer) is in Moskou voor het eerst opgevoerd in het Bolsjojtheater.

De koning van Engeland, Hendrik II is geboren in de stad Le Mans (Frankrijk). Hij regeert van 1151 t/m 1189 over Engeland en een deel van Frankrijk.

De dictator van de Sovjet-Unie (Jozef Stalin) is overleden. Hij was sinds halverwege de jaren twintig dictator en is opgevolgd door Nikita Chroesjtsjov.

De op 5 september 1977 gelanceerde onbemande ruimtesonde Voyager I passeert de planeet Jupiter.

De Italiaanse Michelangelo is geboren. Hij wordt uiteindelijk kunstschilder, beeldhouwer, architect en dichter en geldt als een van de belangrijkste kunstenaars uit de Italiaanse renaissance.

Dmitri Mendelejev (een Russische scheikundige) presenteert het door hem ontwikkelde periodiek systeem aan het Russische Chemische Genootschap.

De Nederlandse politicus Pim Fortuyn wint met zijn partij Leefbaar Rotterdam de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam.

Perpetua en Felicitas sterven de martelaarsdood.

Alexander Graham Bell ontvangt patent voor de telefoon.

NASA lanceert het Kepler Space Observatory, deze satelliet is gemaakt om planeten op te kunnen sporen die bewoonbaar zouden kunnen zijn.

In New York staken vrouwen als protest tegen de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie.

In het Russische Petrograd begint de Februari revolutie.

Een Boeing 777 van Malaysia Airlines (MH370) verdwijnt 2 uur na vertrek van de radar. Het toestel is waarschijnlijk ergens in de Indische Oceaan gestort en tot op heden nog nooit gevonden. Aan boord zaten 239 mensen.

Frederik I (bijgenaamd Barbarossa ofwel Roodbaard) is door de aartbisschop van Keulen tot koning van Duitsland gekroond. Drie jaar later is hij zelfs keizer van het Heilige Roomse Rijk.

De Portugese Pedro Alvares Cabral (ontdekkingsreiziger en zeevaarder) vertrekt met een vloot van dertien schepen naar India. Tijdens deze reis ontdekt hij het huidige Brazilie.

Speelgoedfabrikant Mattel introduceert de pop genaamd Barbie. Deze pop is geintroduceerd tijdens de American International Toy Fair in New York. Ruth Handler is gezien als bedenker van deze pop.

De Italiaanse schrijver van libretti, Lorenzo Da Ponte is geboren. Uiteindelijk schrijft hij de libretti voor 28 opera's en is hij bekend door zijn samenwerking met Mozart.

De Japanse hoofdstad Tokio is gebombardeerd door de Verenigde Staten. Dit bombardement wordt gezien als dodelijkste luchtbombardement ooit doordat er ongeveer 84.000 doden en 40.000 gewonden vallen.

Osama bin Laden is geboren in Riyad (Saoedi-Arabie). Hij is uiteindelijk de oprichter van de terreurorganisatie Al Qaida.

Bao Dai roept de onafhankelijkheid van het Keizerrijk Vietnam uit. Deze vazalstaat van het Japans Keizerrijk houdt na een paar maanden (op 23 augustus) op te bestaan.

Na demostraties tegen het Sovjet-bewind verklaart Litouwen zich als eerste Baltische staat onafhankelijk van de Sovjet-Unie.

130 kilometer ten oosten van de Japanse kust vindt een zeebeving plaats met een kracht van 9.0 op de schaal van Richter. Door deze zeebeving en de daarop volgende tsunami vallen er bijna 25.000 doden.

Cesare Borgia overlijdt in de Spaanse stad Viana. Borgia was een geestelijke maar met hulp van zijn vader paus Alexander VI en koning Lodewijk XII van Frankrijk verovert hij grote delen van Italie.

In Amsterdam opent de Nederlandsche Cocainefabriek. Hier is op grote schaal cocaine geproduceerd voor medicinale doeleinden.

De WHO (Wereld Gezondheid Organisatie) slaat alarm wegen een besmettelijke longziekte ook wel SARS genaamd. Een maand later zijn er wereldwijd al 2781 SARS gevallen bekend waarvan er 111 overleden zijn aan de ziekte.

William Herschel beseft dat de in 1690 waargenomen hemellichaam 34 Tauri geen ster maar een planeet is. Deze planeet kreeg toen de naam Georgium Sidus (genaamd naar koning George III). In 1850 werd de planeet omgedoopt naar Uranus.

Met de voltooiing van de Anschluss is Oostenrijk als Ostmark een deel van het Groot-Duitse Rijk. Arthur Seyss-Inquart is rijksstadhouder.

Drie Zuid-Mollukers dringen het provinciehuis van Drenthe in Assen binnen. In totaal worden er 16 vrouwen en 55 mannen gegijzeld. De gijzelnemers eisen de vrijlating van 21 Zuid-Molukse gevangenen welke gearresteerd waren.

Albert Einstein is geboren in de stad Ulm (gelegen in het Duitse Keizerrijk).

Zita van Bourbon-Parma overlijdt in Zwitserland. Zita was de laatste keizerin van Oostenrijk en de laatste koningin van Hongarije.

De Westerscheldetunnel is geopend en deze tunnel is in totaal 6,6 kilometer lang en ligt tot 60 meter onder water. Door de Westerscheldetunnel zijn de autoveerdiensten tussen Vlissingen en Breskens en tussen Kruiningen en Perkpolder overbodig geworden.

De dictator perpetuus van de Romeinse Republiek is vermoord bij aanvang van een senaatsvergadering in de curia van het Theater van Pompeius.

Regerend wereldkampioen wielrennen Monsere komt bij een ongeluk tijdens een koers in Retie om het leven.

De eerste (en laatste) president van de Sovjet-Unie is Michail Gorbatsjov geworden. Door zijn eerder ingezette politiek van openheid en hervorming valt de Sovjet-Unie binnen twee jaar uiteen.

Bij het nieuwe offensief van Napoleon Bonaparte wacht Willem Frederik van Oranje-Nassau de uitkomst van het congres van Wenen niet af en benoemt zichzelf al Koning der Nederlanden.

In de Telegraaf/Nieuws van de dag verschijnt de eerste aflevering van de strip Tom Poes genaamd (Het geheim der blauwe aarde). Hierin doet Olivier B. Bommel nog niet mee.

Het vredesmonument genaamd de IJzertoren in de West-Vlaamse stad Diksmuide is met dynamiet opgeblazen.

Nadat de Nederlanden in 1795 door de Eerste Franse Republiek zijn verslagen en als Bataafsche Republiek zijn ingelijfd, is de Vereenigde Oostindische Compagnie genationaliseerd en uiteindelijk opgeheven.

Victor Emanuel II, koning van Sardinie is de eerste koning van een verenigd Italie.

Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Belgie, Nederland en Luxemburg onderteken als reactie op de Praagse Coup een verdrag waarin afspraken gemaakt zijn over militaire samenwerking in West-Europa.

De werktuigbouwkundige Rudolf Diesel doet pogingen een motor met een hoger rendement te ontwikkelen. Dit leidt eind 19e eeuw tot de uitvinding van de dieselmotor.

Koning George I van Griekenland is twee weken voor zijn vijftigjarig regeringsjubileum tijdens een wandeling door Thessaloniki doodgeschoten.

Vanuit het ruimtevaartuig Voschod 2 voert kosmonaut Aleksej Leonov de eerste ruimtewandeling uit.

Revolverheld Wyatt Earp is geboren in Monmouth (Illinois).

Adolf Hitler ziet in dat nazi Duitsland de Tweede Wereldoorlog niet kan winnen en vaardigt het Nerodecreet uit: de hele Duitse infrastructuur dient vernietigd te worden.

Tunesie is een koninkrijk onafhankelijk van Frankrijk. Ruim een jaar later is de koning van Tunesie afgezet en is Tunesie een republiek.

De eerste publicatie van het boek (De hut van Oom Tom) geschreven door de Amerikaanse abolitioniste Harriet Beecher Stowe is een feit.

Otto van Bismarck (architect) is door keizer Wilhelm II van Duitsland ontslagen als rijkskanselier van het Duitse Keizerrijk.

Juliana overlijdt precies 70 jaar na haar grootmoeder (Emma van Waldeck-Pyrmont). Juliana was tussen 1948 en 1980 Koningin der Nederlanden.

Johann Sebastian Bach is geboren in de Duitse stad Eisenach.

Bela Kun roept in Hongarije de Radenrepubliek uit als eerste communistische staat na de Oktoberrevolutie in Rusland.

De oorlogsmisdadigers Andries Pieters en Artur Albrecht worden gefusilleerd. Dit zijn de laatste doodstraffen uitgevoerd in Nederland.

De Oostenrijkse aartshertog Maximiliaan I is geboren in de Oostenrijkse stad Wiener Neustadt.

De Nederlandse rechtsgeleerde Hugo de Groot ontsnapt in een boekenkist uit slot Loevestein.

De gebroeders Lumiere vertonen hun eerste film genaamd (La sortie des usines Lumiere) in Parijs.

Door het Verdrag van Concordia is het eiland Sint Maarten verdeelt in een Frans en een Nederlands deel.

De Russische tsaar Paul I is in Sint-Petersburg vermoord.

De Duitse Rijksdag neemt de Machtigingswet aan en zet zichzelf daarmee buitenspel. De volgende dag krijgt de NSDAP van Adolf Hitler vrij spel.

De Nederlandse admiraal Michiel de Ruyter is geboren in de Nederlandse stad Vlissingen.

De Franse schrijver Jules Verne komt te overlijden in de Franse stad Amiens.

Dirk Frimout is de eerste Belg in de ruimte, hij behoort tot de bemanning van spaceshuttle Atlantis.

In Londen is de eerste tunnel onder bevaarbaar water geopend.

De Franse componist Claude Debussy overlijdt in de Franse stad Parijs.

De Engelse popzanger, componist en pianist Elton John is geboren in de Engelse stad Londen.

De Duitse componist Ludwig van Beethoven overlijdt in de Oostenrijkse stad Wenen.

Leon Foucault bewijst met behulp van een slinger in het Pantheon in Parijs dat de aarde draait.

Karel Eitel Frederik Zephyrinus Lodewijk is gekozen als vorst (domnitor) van Roemenie.

Karel I is koning van Schotland, Engeland en Ierland.

De Duiste natuurkundige Wilhelm Rontgen is geboren in de Duitse stad Lennep.

Alaska is getroffen door de zwaarste aardbeving in de geschiedenis van de Verenigde Staten. De aardbeving had een kracht van 9.2 op de schaal van Richter.

Tijdens de krimoorlog scharen Groot-Brittanie en Frankrijk zich aan de kant van het Ottomaanse Rijk en strijden daarmee tegen Rusland.

De Commune van Parijs (een democratisch gekozen revolutionaire regering) installeert zichzelf. Twee maanden later worden ze met geweld weer afgezet.

In de Verenigde Staten vindt er een meltdown plaats in de Three Mile Island kerncentrale in Pennsylvania. De meltdown kwam door een probleem met het koelsysteem.

In de buurt van de huidige stad Philadelphia vestigen Zweedse kolonisten zich in wat zij Nieuw-Zweden noemen.

In Londen is door Sovjet-Russische wetenschappen de eerste elektronenmicroscoop gedemonstreerd.

Het veertiende Eurovisie songfestival kent maar liefst vier winnaars. Namelijk Frankrijk (Frida Boccara met Un jour, un enfant), het Verenigd Koninkrijk (Lulu met Boom bang-a-bang), Nederland (Lenny Kuhr met De troubadour en gastland Spanje (Salome met Vivo cantando).

De Franse academie van wetenschappen definieert een nieuwe standaardmaat namelijk de meter. Dit is een tienmilijoenste deel van de helft van de afstand van de Noordpool tot de evenaar gemeten via de meridiaan van Parijs.

De Nederlandse kunstschilder Vincent van Gogh is geboren in de Nederlandse stad Zundert.

De Verenigde Staten kopen Russisch-Amerika voor een bedrag van 7,2 miljoen dollar.

De Britse natuurkundige, wiskundige, astronoom, natuurfilosoof, alchemist, muntmeester en theoloog Isaac Newton overlijdt in Kensington.

Op de wereldtentoonstelling is de Eiffeltoren ingehuldigd.

De veertiende dalai lama (de belangrijkste tulku binnen het Tibetaans boeddhisme) krijgt politiek asiel in India.
