Hieronder zie je alle december type dagen mooi overzichtelijk terug. Zo weet je precies op welke dag een specifieke type dag valt in december. Kan je de specifieke type dag niet in de maand december vinden? Onderaan de pagina kan je ook doorklikken naar de andere maanden om de type dagen van die specifieke maanden in te zien.
December type dagen
(Internationaal)
(Internationaal)
Bekijk meer over Dag Van De Mindervaliden op wikipedia
(Internationaal)
Bekijk meer over Dag Van De Vrijwilliger op wikipedia
(Internationaal)
Bekijk meer over Dag Van De Burgerluchtvaart op wikipedia
(Nationaal)
(Nationaal)
Bekijk meer over Dag Van De Vrachtwagenchauffeur op wikipedia
(Internationaal)
(Internationaal)
(Internationaal)
(Internationaal)
(Internationaal)
Bekijk meer over Dag Van De Solidariteit op wikipedia
(Internationaal)
(Internationaal)
Bekijk meer over Dag Van De Onnozele Kinderen op wikipedia
Bekijk ook de dagen van de andere maanden
Leuke weetjes over de maand december
Hoe komt de maand december aan zijn naam?
Hou jullie kerstmutsen maar vast, mensen, want het gaat er hier historisch aan toe. Heb je je ooit afgevraagd, terwijl je aan je warme chocolademelk nipt en de twinkelende feestverlichting bewondert, hoe de maand december aan zijn naam komt? Nou, zelfs als je dat niet hebt gedaan, ga ik het je vertellen, want het is een verhaal dat het delen waard is.
De decembermaand is als dat ondeugende kind dat anders wil zijn om het anders zijn. In een wereld waar logische volgorde heerst, springt december eruit als een zere duim. Hoewel het de twaalfde en laatste maand van het jaar is in onze hedendaagse Gregoriaanse en Juliaanse kalenders, doet de naam anders vermoeden. De naam ‘december’ komt van het Latijnse woord ‘decem’ dat – wacht maar af – tien betekent. Dus waarom staat de tiende maand op plaats twaalf? Is het een soort opstandige tienerfase? Of is hij gewoon in de war?
Geen van beide eigenlijk. De reden achter deze raadselachtige naamgevingsconventie gaat terug tot de tijd dat Romulus, de mythologische stichter van Rome, de lakens uitdeelde. In zijn kalender, die duidelijk de coolste kalender was die er was (want als je Rome hebt gesticht, wie gaat er dan met je in discussie?), waren er maar tien maanden. En ja, je hebt het goed geraden – december, met zijn ‘decem’ wortels, was de tiende maand.
Naarmate de tijd verstreek en mensen zich realiseerden dat hun kalenders een beetje afweken van het zonnejaar (de reis van de aarde rond de zon), besloten ze om nog twee maanden aan het begin van het jaar toe te voegen – januari en februari. Maar in plaats van alle volgende maanden een andere naam te geven, wat logisch zou zijn geweest (maar wie heeft er logica nodig als je traditie hebt), lieten ze ze gewoon staan. En zo werd december, ooit de trotse drager van het ’tien’-embleem als tiende maand, onceremonieel naar de twaalfde plaats verschoven.
En zo zie je maar – een grappig verhaaltje over historische ongelukken en koppige tradities. Dus als je de volgende keer je kerstkaarten aan het schrijven bent of je oudejaarsfeest aan het plannen bent in deze laatste maand van het jaar, denk dan even aan december. Achter de feestvreugde en winterse charme schuilt een verhaal van ontheemding en identiteitscrisis. Maar gaat het daar niet goed mee om? Net als die laatste gast op je vakantiefeest die erop staat om alle kerstliedjes te zingen, zelfs nadat alle anderen hun stem hebben verloren, mag december qua naam misschien niet op zijn plaats zijn, maar het weet zeker hoe het op een hoge noot moet eindigen!
Wat zijn andere benamingen voor de maand december?
Ah, december! De twaalfde en laatste akte in het grote toneelstuk dat we het kalenderjaar noemen. Sommigen kennen het misschien als de maand van de kerstvreugde, terwijl anderen er cynischer aan refereren als de maand van de uitputting van creditcards en oneindige boodschappenlijstjes. Maar wist je dat de maand december ook andere namen heeft?
Laten we eerst eens kijken naar onze Romeinse voorouders. Zij stonden bekend om veel dingen, maar creatief zijn met namen hoorde daar niet bij. Ze noemden december naar zijn plaats in het jaar – Decem betekent “tien” in het Latijn, wat erop wijst dat december oorspronkelijk de tiende maand in hun kalender was voordat die uitslovers Julius en Augustus Caesar de dingen anders indeelden om hun ijdelheidsmaanden (juli en augustus) erin te proppen. De Romeinen hadden ook een andere naam voor deze tijd van het jaar – Brumalia. Dit was een winterfeest dat het grootste deel van december duurde en veel eten, drinken en vrolijkheid inhield. Klinkt bekend, toch?
De Angelsaksen, een hard volkje dat van een goede metafoor hield, noemden december “Ƿintermōnaþ”, wat poëtisch vertaald “Wintermaand” betekent. Het is niet de meest fantasierijke naam, maar het gaat om waarheid in reclame! Ondertussen noemden de oude Noormannen december “Ylir”, in verband met hun midwinterfeest Yule. Als je je ooit hebt afgevraagd waarom je truien ‘Yule-thema’ zijn en niet ‘Kerst-thema’, dan heb je nu je antwoord.
Om over te gaan op de meer spirituele kant van de zaak: in het heidense jaarwiel staat december bekend als “Vliermaan”. Men geloofde dat vlierbomen boze geesten afwendden en voorspoed en bescherming brachten; best handig tijdens die lange winternachten! Als je van astrologie houdt, is december verdeeld tussen Boogschutter en Steenbok. Dus als je ooit een onverklaarbare drang hebt gevoeld om in de maand december pijlen af te schieten of een berg te beklimmen, dan weet je nu waarom.
Over bergen gesproken, in Hawaï staat december bekend als “Kēkēmapa”. Nee, het betekent niet ‘maand van de surfende Kerstman’, maar eerder de ‘rustige tijd’ na het oogstseizoen. En tot slot, maar zeker niet onbelangrijk, heet december in China “La Yue”, wat de “maand van was” betekent, wat waarschijnlijk minder met kaarsen te maken heeft en meer met de maankalender.
Zo zie je maar! De maand december wordt algemeen erkend als de tijd voor vakantievreugde en het einde van het jaar, maar zoals we hebben gezien, heeft het door de geschiedenis heen en door de culturen heen vele hoeden gedragen. Of je nu Brumalia viert als een Romein of het rustig aan doet tijdens Kēkēmapa als een Hawaiiaan, onthoud dat december niet alleen gaat over wat er nu gebeurt, maar ook een knipoog is naar eeuwen van traditie. Dus op december – of moet ik zeggen Decem, Ƿintermōnaþ, Ylir, Oudere Maan, Boogschutter/Kapucorn seizoen, Kēkēmapa of La Yue – hoe je het ook wilt vieren!
December is de maand van..
December, oh december, jij bent inderdaad de maand van vele dingen. Een maand die een beetje een raadsel is, een paradox zelfs, gedrapeerd in lagen van ijzige kou en warme vrolijkheid. Laat me je inlichten.
Ten eerste is december onmiskenbaar de maand van de truien. Grote, oversized, comfortabele truien. Want waarom zou je je aanpassen aan de mode als je een excuus hebt om een wandelende bol wol te zijn? Het is de tijd van het jaar waarin de mate van aantrekkelijkheid direct afhangt van de dikte van je trui. Hoe pluiziger, hoe beter – dat is het decreet van december.
December is ook de maand van de feestverlichting. De ergste nachtmerrie van een elektriciteitsrekening en de droom van een Instagrammer die uitkomt. De hele wereld lijkt verlicht als een discobal. Elke straathoek fonkelt met een miljoen kleine lichtjes, elk huis is versierd met van alles, van eenvoudige sprookjeslampjes tot extravagante laserdisplays. En laten we de kerstbomen niet vergeten, die altijd groene beroemdheden van december die hun nederige groene naalden inruilen voor oogverblindende outfits van klatergoud en kerstballen.
Vervolgens is december de maand van het eten. Heerlijk eten! Mince pies, zuurstokken, peperkoekmannetjes – alles wat je in januari in je nieuwjaarsvoornemen hebt afgezworen, komt in december terug. Diëten? Welke diëten? Die zijn in deze tijd van het jaar zo nutteloos als een theepot met chocolade. Calorieën tellen niet in december, toch?
Maar laten we niet vergeten dat december ook de maand is van gul geven en ontvangen. Het is die tijd waarin we allemaal veranderen in parttime kerstmannen, stiekem kousen vullen en cadeaus onder de kerstboom schuiven. En wie houdt er niet van om detective te spelen en te raden wat er in die fel verpakte pakjes zit? Het is ook een tijd waarin we onszelf toestemming geven om te ontvangen – liefde, vreugde, vrede en ja, zelfs die lelijke kersttrui van tante Edna.
Tot slot is december de maand van bezinning en verwachting. Het is als een filmtrailer voor het afgelopen jaar – een snelle terugblik op wat is geweest en een voorproefje van wat komen gaat. We leunen achterover met onze warme chocolademelk of eierpunch (geen oordeel), halen herinneringen op aan het voorbije jaar en maken grootse plannen voor het komende jaar – terwijl we weten dat we op 2 januari waarschijnlijk de helft vergeten zijn.
Dus daar heb je het – de vele gezichten van december. Een maand die zowel ijskoud als hartverwarmend is; gevuld met lichtjes en donkere nachten; boordevol verwennerij en vrijgevigheid; een tijd om terug te kijken en vooruit te kijken. Een maand die ons uitgeput achterlaat, maar ook opgewekt en klaar voor de volgende. Dus op jou, december – je bent een echte paradox, maar we zouden je niet anders willen!