Hieronder zie je alle februari type dagen mooi overzichtelijk terug. Zo weet je precies op welke dag een specifieke type dag valt in februari. Kan je de specifieke type dag niet in de maand februari vinden? Onderaan de pagina kan je ook doorklikken naar de andere maanden om de type dagen van die specifieke maanden in te zien.
Februari type dagen
(Nationaal)
(Nationaal)
Bekijk meer over Week van de circulaire economie op wikipedia
(Internationaal)
(Nationaal)
(Nationaal)
Bekijk meer over Week van de circulaire economie op wikipedia
(Internationaal)
Deze dag is gewijd aan het bewustzijn en de bescherming van wetlands, zoals moerassen, vennen en andere waterrijke ecosystemen. Het is bedoeld om het belang van wetlands voor het milieu en de biodiversiteit te benadrukken.
(Nationaal)
(Nationaal)
Bekijk meer over Week van de circulaire economie op wikipedia
(Nationaal)
(Nationaal)
Bekijk meer over Week van de circulaire economie op wikipedia
(Internationaal)
(Nationaal)
Bekijk meer over Week van de circulaire economie op wikipedia
(Nationaal)
Bekijk meer over Week van de circulaire economie op wikipedia
(Belgisch)
(Internationaal)
Bekijk meer over Dag tegen vrouwenbesnijdenis op wikipedia
(Nationaal)
Bekijk meer over Week van de circulaire economie op wikipedia
(Internationaal)
(Internationaal)
(Internationaal)
(Internationaal)
(Internationaal)
(Lokaal)
Bekijk meer over Dag van het jeugdpastoraal op wikipedia
(Nationaal)
(Internationaal)
Bekijk meer over Dag van het huwelijk op wikipedia
(Nationaal)
(Nationaal)
(Internationaal)
(Nationaal)
(Nationaal)
(Internationaal)
(Nationaal)
(Nationaal)
(Nationaal)
(Internationaal)
Bekijk meer over Dag van de sociale rechtvaardigheid op wikipedia
(Nationaal)
(Internationaal)
Bekijk meer over Dag van de moedertaal op wikipedia
(Nationaal)
(Internationaal)
Bekijk ook de dagen van de andere maanden
Leuke weetjes over de maand februari
Hoe komt de maand februari aan zijn naam?
Welkom in de eigenzinnige wereld van de kalendergeschiedenis, waar we ons verdiepen in de fascinerende oorsprong van de maandnamen die we zo terloops in ons dagelijks gesprek gebruiken. Het onderwerp van vandaag? De maand februari, of zoals ik het graag noem, “de maand die ons altijd laat raden”. Zijn het 28 dagen? Zijn het er 29? Ah, de spanning!
De maand februari mag dan bekend staan om de romantische Valentijnsdag en omdat het de kortste maand van het jaar is, maar de wortels van de maand gaan ver terug, lang voordat er schattige kaartjes en hartvormige chocolaatjes bestonden. De oorsprong van de naam februari gaat terug tot het oude Rome, waar het oorspronkelijk de laatste maand van het jaar was. Over een plotwending gesproken!
Februari dankt zijn bijnaam aan de Latijnse term ‘Februum’, wat ‘zuivering’ betekent. De Romeinen hielden een festival met de naam ‘Februa’ dat plaatsvond op de 15e dag van deze maand. Dit was geen gewoon feest met ballonnen en feesthoedjes. Oh nee! ‘Februa’ stond in het teken van zuiveringsrituelen waarvan men geloofde dat ze boze geesten zouden verjagen en de stad zouden reinigen. Dit feest was zo belangrijk dat het uiteindelijk zijn naam gaf aan de hele maand.
In die tijd was februari net als dat verlegen kind op school dat altijd als laatste werd gekozen. Het was letterlijk de laatste maand die rond 713 voor Christus aan de Romeinse kalender werd toegevoegd door koning Numa Pompilius, die vond dat een jaar moest samenvallen met de maancyclus. Dat klopt! In een kalender die aanvankelijk werd gedomineerd door macho maanden zoals ‘Martius’ (maart) genoemd naar Mars, de god van de oorlog, en ‘Ianuarius’ (januari) genoemd naar Janus, de god van begin, einde en overgang met twee gezichten, was februari de stille nieuweling in het blok die zich probeerde aan te passen.
Maar genoeg over de oude Romeinen en hun maanobsessies. Laten we even vooruit spoelen naar 46 voor Christus, toen Julius Caesar zich op de kalender stortte en de Juliaanse kalender introduceerde. Blijkbaar was hij er niet zo blij mee dat februari aan het einde stond en besloot hij om het twee plaatsen op te schuiven. Dat noem ik nog eens promotie maken! Maar zelfs na al deze veranderingen behield februari nog steeds zijn oorspronkelijke naam.
Dus daar heb je het mensen! De bescheiden maand februari heeft een lange weg afgelegd van een eindejaars-bijzaak tot een volledig erkend lid van onze moderne Gregoriaanse kalender. De naam getuigt van zijn oorsprong – een symbool van zuivering te midden van Romeinse rituelen en maancycli. Dus de volgende keer dat je moppert over hoe snel deze korte maand voorbij vliegt of hoe Valentijnsdag-chocolade je nieuwjaar voornemens in de war schopt, denk dan aan de reis van februari en geef het wat krediet, oké? Je wordt niet elke dag vernoemd naar een heel oud Romeins festival!
Wat zijn andere benamingen voor de maand februari?
Oh, de maand februari! Dat raadselachtige maandje dat maar niet kan beslissen of het 28 of 29 dagen wil duren. Het is als de besluiteloze vriend die geen restaurant kan kiezen, maar vervolgens klaagt over waar jij hebt gekozen. Maar wist je dat februari in de loop der jaren ook andere namen heeft gekregen?
Laten we eens een kijkje nemen in het geheugen van kalenders. De oude Romeinen waren de eersten die februari zijn naam gaven, die was afgeleid van “februum”, wat zuivering betekent. Het was inderdaad een tijd waarin ze hun jaarlijkse reinigingsritueel hielden, “Februa.” Over voorjaarsschoonmaak gesproken!
Maar laten we in onze tijdmachine springen en naar de Oud-Engelse periode gaan. De Angelsaksen hadden de gave om heel letterlijk te zijn met hun namen en noemden februari daarom “Solmonath”, wat vertaald “moddermaand” betekent. Ah, wat een poëzie! Ze hadden het echter niet helemaal mis. Als je ooit in februari in Engeland bent geweest, weet je dat laarzen een must zijn.
In die tijd noemden mensen maanden niet alleen naar Romeinse keizers of getallen. Ze keken naar de wereld om hen heen en noemden de maand naar wat ze zagen. De Angelsaksen noemden februari ook “Kale-monath”, genoemd naar kool. Het is net zoiets als november in Amerika “Turkey-monath” noemen, heel toepasselijk, vind je niet?
Dan hebben we onze vrienden in Finland die ook een nogal praktische aanpak hebben als het gaat om het benoemen van maanden. Zij noemen februari “helmikuu”, wat vertaald “maand van de parel” betekent. Voordat je je grote ballen en oesters voorstelt, zal ik het even uitleggen. Als in Finland de sneeuw overdag een beetje smelt en daarna weer bevriest, vormt het druppels of ‘parels’ op de takken van bomen. Best romantisch, vind je niet?
En last but not least wordt de maand februari in Polen “luty” genoemd, wat streng of ruw betekent in verband met het weer in deze tijd van het jaar. Dat is nog eens een manier om de winter samen te vatten!
Zoals we kunnen zien, heeft de maand februari veel aliassen, afhankelijk van waar je je in tijd en ruimte bevindt. Of het nu een maand is voor zuiveringsrituelen, modderige landschappen, kooloogsten, ijzige parels of guur weer, elke naam voegt een beetje meer smaak toe aan deze toch al eigenzinnige maand. Dus als je de volgende keer moppert over hoe kort februari is of over het feit dat het maar niet weet hoeveel dagen het moet duren, onthoud dan dat er meer aan de hand is dan je op het eerste gezicht zou denken!
Februari is de maand van..
Ah, februari! De maand waarin we afscheid nemen van de ijzige klauwen van januari (als je op het noordelijk halfrond bent, tenminste) en beginnen te flirten met het idee van de lente. Het is ook de maand waarin we onszelf ervan overtuigen dat die zes extra weken winter die de bosmarmot voorspelt, slechts een mythe zijn. We zeggen tegen onszelf: “Die bosmarmot kan het weer toch niet beter voorspellen dan onze geavanceerde meteorologen? Maar diep van binnen weten we wel beter. Dat harige beestje heeft ons nog nooit op het verkeerde been gezet.
Februari, je bent zoveel meer dan zomaar een maand. Je bent een baken van hoop te midden van de guurheid van de winter. Jij bent de maand die ons om de vier jaar een extra dag geeft, gewoon om het interessant te houden. En laten we niet vergeten dat je ook de maand van de liefde bent. Ja, liefde! De tijd waarin mensen belachelijk veel geld uitgeven aan bloemen en chocolade om hun genegenheid voor elkaar te tonen. De tijd waarin singles overal met hun ogen rollen bij de sentimentele posts op sociale media van hun koppelende vrienden.
Voor sommigen is februari misschien gewoon de maand van de belastingvoorbereidingen (zo leuk, toch?). Maar februari zit ook vol met andere meeslepende gebeurtenissen zoals Internationale Pannenkoekendag (een echt glorieuze dag), Groundhog Day (zoals eerder genoemd) en Super Bowl Sunday (de dag waarop we ons lichaamsgewicht aan nacho’s eten en doen alsof we American football begrijpen).
Maar laten we de olifant in de kamer niet negeren – februari is ook de maand waarin we onze spellingsvaardigheden in twijfel trekken. Is het februari of februari? Heeft het één ‘r’ of twee? Waarom staat er een ‘r’ achter de ‘b’ als niemand het uitspreekt? Moeten we een petitie indienen om de spelling te veranderen in iets fonetisch? Of moeten we de verwarring omarmen en verder gaan?
Dus of je nu fan bent van Februari omdat het een korte maand is (en betaaldag sneller komt), of omdat je houdt van de romantische sfeer die het met zich meebrengt, of misschien omdat je het gewoon leuk vindt om mensen de spelling te zien verkrachten, het valt niet te ontkennen dat Februari een heel eigen charme heeft. Het is misschien een korte maand, maar hij weet wel hoe hij zijn aanwezigheid moet laten voelen.
Februari, jij brutale kleine maand, we groeten je! Op 28 dagen (of 29 in een schrikkeljaar) liefde, pannenkoeken, voetbal en ja, zelfs belastingvoorbereiding. Blijf jezelf, februari. Je doet het geweldig.