Hieronder zie je alle juli type dagen mooi overzichtelijk terug. Zo weet je precies op welke dag een specifieke type dag valt in juli. Kan je de specifieke type dag niet in de maand juli vinden? Onderaan de pagina kan je ook doorklikken naar de andere maanden om de type dagen van die specifieke maanden in te zien.
Juli type dagen
(Nationaal)
(Internationaal)
(Internationaal)
(Internationaal)
(Nationaal)
Door Omroep Brabant is vandaag uitgeroepen tot dag van de zachte G. Dit om aandacht te vragen voor de klant die het zuiden verbindt. Omdat de G de zevende letter van het alfabet is, is gekozen voor deze dag.
Bekijk meer over Dag van de zachte G op wikipedia
(Internationaal)
(Internationaal)
(Internationaal)
(Internationaal)
(Internationaal)
(Internationaal)
Bekijk meer over Dag van de natuurbescherming op wikipedia
(Internationaal)
Bekijk meer over Dag van de systeembeheerder op wikipedia
(Internationaal)
Bekijk meer over Dag tegen mensenhandel op wikipedia
(Internationaal)
Bekijk meer over Dag van de vriendschap op wikipedia
(Internationaal)
Bekijk ook de dagen van de andere maanden
Leuke weetjes over de maand juli
Hoe komt de maand juli aan zijn naam?
Ah, juli, wat hou ik van jou. Laat me de manieren tellen. Met je zonnige dagen, barbecues, ijskarretjes die in de verte rinkelen, en oh, vergeet het vuurwerk niet! Maar heb je je tussen al je zomervreugde wel eens afgevraagd waar de naam ‘maand juli’ vandaan komt? Riemen vast, beste lezer, want het verhaal is zo heet als een midzomermiddag in juli.
De maand juli dankt, net als veel andere dingen in onze huidige samenleving, zijn naam aan de oude Romeinen. Maar niet zomaar een Romein. Deze Romein had een salade die naar hem vernoemd was. Ja, je hebt het goed geraden, juli is vernoemd naar niemand minder dan Julius Caesar zelf. Vroeger stond deze maand namelijk bekend als ‘Quintilis’, wat in het Latijn vijfde betekent. Nu weet ik wat je denkt: waarom zou juli in hemelsnaam de vijfde maand heten als het duidelijk de zevende maand van het jaar is? Nou, dat kun je wijten aan de oude Romeinse kalender die in maart begon, waardoor Quintilis de vijfde maand was.
Maar toen Julius Caesar aan de macht kwam en het kalendersysteem herzag (waardoor wat we nu kennen als de Juliaanse kalender ontstond), veranderden de dingen. Caesar besloot deze maand naar zichzelf te vernoemen omdat het de maand was waarin hij geboren was. Over een ego gesproken, toch? Stel je voor dat je zo invloedrijk bent dat je een maand naar jezelf kunt vernoemen. Wij gewone stervelingen kunnen alleen maar dromen van zulke macht!
Dus Quintilis was eruit en juli was erin. Maar wacht; er is meer! Caesar liet het niet bij het hernoemen van de maand. In zijn zoektocht om juli (of moeten we zeggen: zijn geboortemaand) nog specialer te maken, voegde hij er een dag aan toe, waardoor de maand 31 dagen lang werd in plaats van de oorspronkelijke 30. Dat noem ik nog eens een bijzondere maand. Dat noem ik nog eens een verjaardagscadeau aan jezelf!
En zo, beste lezer, heeft de maand juli zijn naam gekregen – een verhaal over macht, ego en de onsterfelijke liefde van een man voor zijn geboortemaand. Dus de volgende keer dat je geniet van een sappig stuk watermeloen of kijkt naar het vuurwerk dat de nachtelijke hemel in juli verlicht, neem dan even de tijd om niet alleen de zomermagie te waarderen, maar ook de stoutmoedigheid van Julius Caesar. Zonder hem zouden we deze mooie zomermaand immers nog steeds Quintilis noemen! En laten we eerlijk zijn: ‘Happy Quintilis’ klinkt gewoon niet hetzelfde.
Wat zijn andere benamingen voor de maand juli?
Nou, hallo daar, lieve vriend! Vandaag beginnen we aan een meeslepende reis door de kalender en belanden we bij het zinderende zevende segment, ook wel bekend als de maand juli. Juli is een echte diva in de kalenderwereld. Ze neemt geen genoegen met één naam; nee, ze eist meerdere bijnamen die passen bij haar zonnige pracht en praal. Dus laten we eens duiken in de andere titels die deze maand heeft, zullen we?
Laten we eerst eens de geschiedenis induiken. De maand juli heette oorspronkelijk Quintilis in de Romeinse kalender, waar het de vijfde maand was. Ja, je hebt het goed geraden! Die Romeinen waren net zo goed in tellen als ik in diëten. Maar toen kwam Julius Caesar die, met een bescheidenheid die Kanye West zou doen blozen, besloot om juli naar zichzelf te vernoemen, want waarom ook niet?
In sommige streken heet juli ook Hooimaand, en niet omdat het zo dol is op boerderijdieren. Het wordt zo genoemd vanwege de hooioogst die meestal in deze maand plaatsvindt. Kun je het je voorstellen? “Wat ben je van plan deze Hooimaand?” Het geeft je zomerplannen zeker een rustieke charme.
Dan is er nog de Mede maand. Voordat je enthousiast wordt en denkt dat het een maand lang happy hour is, zal ik het even uitleggen. Deze naam vindt zijn oorsprong in een oude traditie waarbij honing werd geoogst om mede te maken – een heerlijke en bedwelmende drank. Ik moet toegeven dat het veel spannender klinkt om het Mead Month te noemen dan gewoon juli.
En tot slot is er Thermidor. Nee, het is geen nieuwe Marvel-schurk; het is eigenlijk hoe de Franse Revolutionaire Kalender juli noemde. Hoewel het meer klinkt als een merk thermostaat of een model magnetron dan als een maandnaam, heeft het een vreemde charme.
In sommige delen van de wereld wordt juli ook wel de Feestmaand genoemd vanwege de vele evenementen en feesten die in deze warme omhelzing plaatsvinden. En laten we niet vergeten dat in veel inheemse culturen over de hele wereld juli unieke namen heeft die hun specifieke gewoonten en tradities weerspiegelen.
Zo zie je maar: Quintilis, Hooimaand, Meadmaand, Thermidor, Feestmaand – juli is ongetwijfeld de Beyonce onder de maanden met al deze alter ego’s. Maar hoe je juli ook noemt, het is een heerlijke maand. Maar hoe je het ook noemt, één ding blijft hetzelfde – het is de perfecte tijd voor stranduitstapjes, BBQ-feestjes en lange avonden met een koel drankje in de hand. Dus op jou, juli of hoe je het ook wilt noemen!
Juli is de maand van..
Ah, juli, of zoals ik het graag noem – “juli”, de maand van zweet, zonnebrand en de zoete sensatie van ijskoude drankjes. Het is de maand waarin de zon in al haar glorie verklaart: “Ik ben de koning van de wereld” en wij nederige aardbewoners alleen maar zwetend instemmend hoeven te knikken. De maand waarin we ons allemaal collectief afvragen hoe het mogelijk is dat we de ijzige kou van de winter kunnen missen. Maar laten we niet te hard zijn voor juli, want het is ook de maand van zomervakanties, stranduitstapjes en barbecues.
Juli heeft iets bijna poëtisch. Het is alsof Moeder Natuur onze veerkracht test tegen haar vurige temperament. En wij mensen hebben, in ons eindeloze streven naar comfort, innovatieve manieren gevonden om de hitte te verslaan. Opblaasbare zwembaden in achtertuinen worden een normaal beeld, ijscowagens worden als helden onthaald en een eenvoudige elektrische ventilator wordt aanbeden als een godheid.
Juli is ook de maand van de viering van Independence Day voor onze Amerikaanse neven en nichten. De hemel licht op met vuurwerk, parades trekken door de straten en grills worden aangestoken voor een feestmaal. Het is een lust voor het oog; een perfecte mix van patriottisme en feest. En laten we de Fransen niet vergeten, die in juli ook hun nationale feestdag vieren, Bastille Day. Het lijkt wel een wedstrijd tussen landen over wie de beste pyrotechnische show kan opvoeren.
En dan zijn er nog de sportliefhebbers die reikhalzend uitkijken naar juli, want dan worden de Tour de France en het Wimbledon-kampioenschap gevierd. Het is een heel spektakel om mensen te zien veranderen van luieren naar agressief juichen voor hun favoriete sporters.
Mijn favoriete aspect van juli is misschien wel hoe het mensen samenbrengt. Als je ineengedoken zit rond een enkele airconditioning of vecht om de laatste ijslolly, kun je niet anders dan een band opbouwen met je mede-overlevers van de hittegolf. De gedeelde ervaring van het doorstaan van de verzengende temperaturen van juli creëert een onuitgesproken kameraadschap tussen ons allemaal.
Dus ja, juli mag dan wel de maand zijn waarin we het gevoel hebben op het oppervlak van de zon te leven, maar het schenkt ons ook onvergetelijke herinneringen. Het vrolijke gelach rond een kampvuur op een strandfeest, de gedeelde opwinding van het kijken naar vuurwerk dat de nachtelijke hemel verlicht, of zelfs het simpele plezier van het genieten van een ijsje op een warme dag – dit zijn momenten om te koesteren. En laten we vooral die spectaculaire zomerstormen niet vergeten die juli ons geeft – de dramatische productie van de natuur zelf met schitterende bliksemflitsen en donderend applaus.
Dus proost op juli – een maand die ons uit onze comfortzones duwt en ons eraan herinnert om de kleine dingen in het leven te waarderen. Ondanks de zweetopwekkende reputatie, zou ik zeggen dat het een geweldige maand is!