Hieronder zie je alle november type dagen mooi overzichtelijk terug. Zo weet je precies op welke dag een specifieke type dag valt in november. Kan je de specifieke type dag niet in de maand november vinden? Onderaan de pagina kan je ook doorklikken naar de andere maanden om de type dagen van die specifieke maanden in te zien.
November type dagen
(Internationaal)
(Internationaal)
(Internationaal)
(Internationaal)
Bekijk meer over Dag van de uitvinders op wikipedia
(Internationaal)
(Internationaal)
Bekijk meer over Dag van de wetenschap op wikipedia
(Internationaal)
Bekijk meer over Dag van de Franse taal op wikipedia
(Internationaal)
(Internationaal)
(Internationaal)
Bekijk meer over Dag van de longonsteking op wikipedia
(Nationaal)
(Nationaal)
(Internationaal)
(Internationaal)
(Internationaal)
Bekijk meer over Dag van de verdraagzaamheid op wikipedia
(Nationaal)
(Nationaal)
(Internationaal)
(Internationaal)
Bekijk meer over Dag tegen kindermisbruik op wikipedia
(Internationaal)
(Nationaal)
(Internationaal)
(Internationaal)
Bekijk meer over Dag van de televisie op wikipedia
(Internationaal)
(Internationaal)
(Belgisch)
(Nationaal)
(Internationaal)
(Internationaal)
(Internationaal)
(Internationaal)
Bekijk ook de dagen van de andere maanden
Leuke weetjes over de maand november
Hoe komt de maand november aan zijn naam?
Nou, riemen vast jongens en meisjes, want we staan op het punt een wilde rit te maken in de fascinerende wereld van de etymologie, in het bijzonder, hoe de maand november aan zijn naam komt. Voordat we beginnen, wil ik een veelvoorkomende misvatting uit de weg ruimen. In tegenstelling tot wat je misschien hebt gehoord, is november niet vernoemd naar de grote kalkoenopstand van 1621. Noch is het vernoemd naar je tante November die altijd de beste pompoentaart maakt met Thanksgiving.
In feite heeft de naamgeving van november niets te maken met onze moderne associaties van de maand. Nee, het herdenkt niet de eerste keer dat iemand besloot een snor te laten groeien voor het goede doel (Movember), noch eert het het moment waarop mensen zich realiseerden dat ze hun vrienden konden laten denken dat ze aan het koken waren door gewoon voorgemaakte maaltijden opnieuw op te warmen (Novembake).
Nee, beste vrienden, om de ware oorsprong van de naam november te ontdekken, moeten we teruggaan naar de oudheid, toen mannen nog mannen waren, kalenders verwarrend waren en nog niemand van pompoenkruiden had gedroomd.
De naam november is afgeleid van het Latijnse ‘Novem’, wat negen betekent. Misschien krab je je nu achter de oren en denk je: “Wacht eens even, november is de 11e maand, niet de negende!”. Nou, je hebt helemaal gelijk. Maar vergeet niet dat we hier te maken hebben met Romeinen. Dezelfde mensen die dachten dat het een goed idee was om een stad op zeven heuvels te bouwen (ooit geprobeerd één heuvel te beklimmen? Stel je er nu zeven voor!).
De oude Romeinse kalender begon in maart, waardoor november de negende maand van hun jaar werd – vandaar ‘Novem’. Pas toen Julius Caesar langskwam en de boel op stelten zette met zijn Juliaanse kalender, werd januari het begin van het jaar en kreeg november zijn huidige positie als 11e maand.
Dus daar heb je het – november is een beetje als dat verwarde middelste kind dat ooit derde in de rij was, maar toen naar beneden werd geschoven toen papa en mama besloten om de familie uit te breiden. Het zit eeuwig vast in een identiteitscrisis en vraagt zich altijd af of het de negende of de elfde maand is.
Maar hé, waar hij ook valt, we houden nog steeds van november. Het is die magische tijd waarin we ons kunnen gaan hullen in knusse truien zonder veroordeeld te worden voor onze modekeuzes. En laten we Thanksgiving niet vergeten – de enige dag waarop we ons helemaal kunnen volproppen zonder spijt te hebben van één hap.
Dus of je je nu voorbereidt om november in te luiden met een fantastisch feestmaal of gewoon uitkijkt naar het aftellen van de dagen tot Kerstmis – vergeet niet om een klein knikje van waardering te geven aan onze negende-elfde maand. Per slot van rekening heeft het al een hele identiteitscrisis doorgemaakt om te komen waar het nu is!
Wat zijn andere benamingen voor de maand november?
Ah, november, de elfde maand van onze lieve Gregoriaanse kalender, de maand van minder zonlicht en meer truien, de tijd waarin we ons beginnen te realiseren dat de winter er niet aankomt – hij is er al. Maar wist je dat deze nederige maand november door de geschiedenis heen en in verschillende culturen nog andere namen heeft gehad? Laten we op een grillige reis gaan om de aliassen van deze kille tijd van het jaar te ontdekken.
Laten we eerst afreizen naar de schilderachtige landschappen van Noord-Europa. In het Oudnoords, dat door de Vikingen werd gesproken, stond november bekend als ‘Ylir’, wat ‘vette maand’ betekent. Dit lijkt op het eerste gezicht misschien vreemd, maar als je erover nadenkt, is het heel logisch. November was immers de tijd om het vee (en misschien ook wel de Vikingen zelf) vet te mesten voor de strenge wintermaanden. Laten we zeggen dat tijdens Ylir niemand calorieën telde.
In Duitsland werd november ooit ‘Nebelmonat’ genoemd, wat letterlijk ‘Mistmaand’ betekent. Best een praktische naam, moet ik zeggen. Maar Duitsers hebben de gave om dingen te noemen zoals ze ze zien. Als je ooit in november in Duitsland bent geweest, zul je het met me eens zijn dat deze naam ongelooflijk treffend is. Het is gewoon mist, mist en nog eens mist.
Dan belanden we bij de oud-Engelse naam van november, ‘Blotmonath’, wat vertaald ‘Bloedmaand’ betekent. Voordat je visioenen van middeleeuwse horror oproept, wil ik even verduidelijken: dit komt omdat november de traditionele tijd was om te slachten om genoeg vlees voor de winter te hebben. Niet zo romantisch meer, toch?
Als we een sprong maken naar de Gaelic cultuur, zien we dat november ‘Samhain’ werd genoemd, het einde van het oogstseizoen en het begin van de winter. Een beetje poëtischer dan ‘Bloedmaand’, vind je niet?
In Amerika noemden sommige indianenstammen november de ‘bevermaan’, omdat bevers dan het meest actief waren om zich voor te bereiden op de winter. Ik kan het niet helpen, maar ik stel me bevers voor met kleine harde hoedjes op en blauwdrukken in hun burcht.
Als je echter op zoek bent naar een modernere kijk op november, wil ik je voorstellen aan ‘Movember’, een sociale beweging waarbij mannen de hele maand snorren laten groeien om aandacht te vragen voor gezondheidsproblemen bij mannen. Het is eigenzinnig en betekenisvol tegelijk.
Tot slot, of je het nu ‘Ylir’, ‘Nebelmonat’, ‘Blotmonath’ of zelfs ‘Beaver Moon’ noemt, onthoud dat achter elke naam een verhaal schuilgaat – sommige praktisch en ongecompliceerd zoals ‘Fog Month’ van onze Duitse vrienden, sommige charmant eigenzinnig zoals ‘Beaver Moon’ van de Amerikaanse inboorlingen, en sommige behoorlijk gruwelijk zoals onze oude Engelse ‘Blood Month’. Maar is dat niet net als het leven? Een beetje mistig, een beetje eigenzinnig en soms ook een beetje bloederig? Dus laten we onze gevarieerde namen voor deze maand november en al zijn mistige, bloederige, beverige glorie omarmen!
November is de maand van..
Ah, november! De maand die je vriendelijk toefluistert: “Hé, misschien wil je alvast gaan nadenken over je vakantieaankopen”. De maand waarin we de eer hebben om Thanksgiving te vieren, een feestdag die in het teken staat van ons volproppen met kalkoen en pompoentaart, om er de volgende dag spijt van te hebben. De maand waarin de bladeren hun garderobe veranderen van alledaags groen naar de levendige tinten rood, oranje en geel, waardoor er een stormbaan ontstaat op de trottoirs van onze buurten.
November is een eigenaardige maand. Het is het elfde uur op de kalender en heeft de uitstraling van een strenge schoolmeester die zegt: “Nog maar één maand om je te vermannen voordat het jaar ten einde loopt”. Maar tegelijkertijd heeft het de charme van een liefhebbende oma die je een extra stuk taart aanbiedt, gewoon omdat ze van je houdt. Het is als een station op het spoor dat schreeuwt ‘bijna klaar’, maar tegelijkertijd fluistert ‘geniet van de rit’.
November is ook een maand van diversiteit. Voor sommigen staat november in het teken van No Shave November of Movember, waarbij mannen over de hele wereld hun scheermes dumpen en trots hun gezichtshaar laten zien uit solidariteit om aandacht te vragen voor gezondheidsproblemen bij mannen. Ondertussen kennen schrijvers over de hele wereld november als de National Novel Writing Month (NaNoWriMo), waarin ze zich vastbijten en proberen een roman te schrijven in 30 dagen (alsof we nog meer stress nodig hebben in ons leven).
En laten we Black Friday en Cyber Monday niet vergeten. Ah ja, de dagen waarop we zien hoe mensen elkaar verdringen voor half geprijsde televisies en driftig met hun muis klikken in de hoop die felbegeerde online deal binnen te slepen. Het is kapitalisme op zijn best… of moeten we zeggen het meest chaotische?
En dan is er nog het weer. November is als die ene vriend die maar niet kan beslissen wat hij wil eten. De ene dag is het zonnig en warm, zodat we valse hoop hebben dat de zomer ons nog niet helemaal in de steek heeft gelaten. De volgende dag is het ijskoud met winden die je tot in je diepste wezen kunnen verkillen. Het is net alsof je elke keer als je naar buiten gaat een munt moet opgooien – word je begroet met een zacht herfstbriesje of een bijtende winterstorm?
Uiteindelijk is november als een over presterende broer of zus – het heeft van alles wat. Feestelijkheden, winkelen, goede doelen, schrijfuitdagingen en onvoorspelbaar weer. Het houdt ons scherp en geeft ons tegelijkertijd een knus gevoel met zijn herfstige charme. En terwijl we afscheid nemen van deze paradoxale maand, kunnen we het niet helpen om een gevoel van anticipatie te voelen… want per slot van rekening staat december voor de deur!